Referanser

Da Johnny Reigstad og sameiet skulle kjøpe ladere til elbilene, var de usikre på hvilken løsning de skulle velge. De fikk hjelp av BKK.

Artikkelbilde

- Her er de nye laderne våre, sier en fornøyd Johnny Reigstad og viser det store garasjeanlegget i Inger Bang Lunds vei i Bergen.

Han er styremedlem i sameiet og har jobbet det siste året med å få på plass en ladeløsning for beboere med elbiler.

- Hvor mange ladere har dere installert?

- Av 122 plasser har vi rundt 40 ladere montert. Det kommer sikkert flere ladere på plass etter hvert som behovet melder seg, sier han og legger til:

- Nå er det enkelt å ha elbil i sameiet. Jeg betaler for mitt eget strømforbruk i garasjen, og står opp hver morgen til fulladet bil.

Valgte BKK

Da sameiet begynte med prosjektet for litt over ett år siden, ble flere leverandører vurdert. Valget falt til slutt på BKK.

SOLID KOMPETANSE: BKK er blitt en av Nordens største aktører innen lading av elbil.

- Sameiet var allerede fjernvarmekunde hos BKK, så de ble en naturlig samarbeidspartner også på elbillading, sier Reigstad og understreker:

- Men det viktigste for oss var at de kunne levere en totalpakke. Nå har vi full oversikt over strømforbruket via nettskyen både når vi lader bilen og varmer opp leilighetene.

BKKs løsning handler om smart lading. Kundene sparer penger ved å lade billig til visse tidspunkter på døgnet. BKK tilbyr også trådløst fibernett for smart kommunikasjon mellom ladestasjoner og bileiere.

- Du kan selvfølgelig lade når du vil, men med BKKs løsning kan man velge å lade på tidspunkter med lite strømforbruk, forklarer Reigstad og slår fast:

- Systemet kan lett utvides med nye funksjoner og flere ladere uten store kostnader. Dette er en fremtidsrettet investering.

Komplisert sak for mange sameier

Det er ikke bare Reigstads sameie som installerer ladere i felles garasjeanlegg i disse dager. I år ruller det nærmere 200.000 elbiler rundt på norske veier. I 2025 kan antallet bli 1,2 millioner elbiler.

Et sameie kan ikke nekte en beboer å installere en lader, ifølge eierseksjonsloven. Snart blir den samme bestemmelsen trolig også innført for alle landets borettslag. Med stadig flere beboere med elbil, er behovet for og ønske om lademuligheter blitt store. Men alt som handler om strøm, lading og elbil kan være komplisert å sette seg inn i, noe som gjør det vanskelig å velge riktig løsning.

BARE DE SOM LADER BETALER: - Alle laderne er koblet sammen i nettskyen og strømforbruket blir belastet av den som lader, og ikke felleskassen vår. Det er et veldig rettferdig system som fungerer ypperlig, sier Johnny Reigstad.

Mange styreledere velger å være føre var for å unngå kaos og krangling når behovet for ladere melder seg. Det var også tilfellet for sameiet like ved Danmarks plass.

- Vi ville for all del unngå at garasjen ble fylt opp med enkeltstående ladere av ulike merker, sier Reigstad og slår fast:

- Da hadde vi hatt null kontroll på strømforbruket, og samtidig åpnet for krangling og konflikter om fellesutgiftene. Dessuten hadde det blitt mye dyrere - for alle beboerne - på lengre sikt.

Rettferdig system

Mange sameier og borettslag velger ladere til hver enkelt parkeringsplass. Noen går også for fellesladere. Eller en kombinasjon av disse to løsningene.

- Vi valgte å gå for én lader per boenhet siden leilighetene selges med egen garasjeplass, forklarer Reigstad.

- Alle laderne er koblet sammen i nettskyen og strømforbruket blir belastet av den som lader, og ikke felleskassen vår. Det er et veldig rettferdig system som fungerer ypperlig.

FRA A TIL Å - BKK tar hånd om hele prosessen med planlegging og installasjon. De drifter anlegget og utfører service ved behov. Alt du trenger å gjøre, er å plugge inn bilen for lading.

Ledende i Norden

BKK er blitt en av Nordens største ladeoperatører og får mange spørsmål fra borettslag og sameier om elbil og lading. Mange vet ikke hvordan de skal gå frem for å finne den beste løsningen for sitt behov.

- Vi tilbyr hele prosessen fra prosjektering, pristilbud, installasjon og drift av ladestasjonene, sier Kjetil Strand Solheim, rådgiver i BKK.

Han legger til:

- Det er viktig at ladeanlegget er riktig dimensjonert og tilpasset sameiets eller borettslagets behov. Ellers kan det blir dyrt både å lade og å utføre vedlikehold på anlegget. Vi skreddersyr alltid løsningen til hver enkelt kunde for å gjøre laderne mest mulig effektive. Samtidig er det viktig å ta høyde for at det blir flere elbiler i garasjen.

BKK har også satt mål om å bli størst og ledende innen det grønne skiftet. Ladeløsninger til elbiler er en viktig del av dette skiftet.

- Vi ønsker å gjøre jobben lett for styremedlemmer i borettslag og sameier. Vi tar hele prosessen frem mot ferdig anlegg og sørger for god service mens anleggene er i drift. Dessuten er vi rigget for fremtiden, og kan tilby nye løsninger så fort de er klare for markedet.

- Ingen vei tilbake

For Reigstad i sameiet i Bergen er det ingen vei tilbake. Han er blitt elbil-frelst. Johnny Reigstad og de andre elbil-eierne sparer penger ved å lade billig til visse tidspunkter på døgnet. BKK tilbyr også trådløst fibernett for smart kommunikasjon mellom ladestasjoner og bileiere.

– Det er nok et større skifte på gang fra fossilt til fornybart, ikke bare i vår garasje, men i hele Norge, sier Reigstad, og legger til:

- Å vite hva BKK står for, gir oss en ekstra trygghet. Dessuten gir de oss god service når vi ringer og lurer på noe. BKK er glad for den gode attesten fra sameiet i Bergen.

- Nå er vi så heldig at de fleste kjenner BKK på Vestlandet. Vi er allerede en av Norges og Nordens største ladeoperatører, og vi utvikler hele tiden nye og spennende løsninger, sier han og avslutter:

- At vi hele tiden ruster oss for fremtiden, kommer selvfølgelig nye og gamle kunder til gode.

Snakk med en av våre dyktige rådgivere

Hvordan ønsker du å bli kontaktet? (Fyll ut minst én)